Yorgunluğu Atma ve Enerjiyi Arttırma Yolları!

Yaz ayları geldi! Hava sıcaklığı arttı. Bunlar yetmezmiş gibi hayat mücadelesi için hepimiz çalışmaya devam ediyor. Bu kadar sıcakta çalışıyor ve akşam eve geldiğinizde dinleneceğim diyorsanız, açıkçası biraz yanılıyorsunuz. Eve geldiğinizde yorgunluğunuz artıyor ve enerjinizi aslında iyice kaybediyorsunuz. 

Yorgunluğa neden olan bazı yaygın faktörler; stres, anksiyete, depresyon, anemi, diyabet, gebelik, emzirme, yetersiz uyku, yetersiz beslenme, obezite ve aşırı egzersizdir. Çok fazla kafein tüketmek, çok fazla alkol almak ve abur cubur tüketmek enerji seviyenizi de etkileyebilir. Yorgun hissetmek işteki performansınızı, aile hayatınızı ve sosyal ilişkilerinizi olumsuz etkileyebilir.

Peki gün boyu çalışıyoruz, havalar sıcak nasıl dinç olabileceğiz? Nasıl enerjimizi arttırabiliriz. Gelin birlikte inceleyelim. 

Yorgunluğu Atma ve Enerjiyi Arttırma Yolları!

1. Kahvaltı Yapma


Kahvaltı yapmak sağlıklı bir alışkanlıktır. Kahvaltıyı atladığınızda, gün içinde yorgun hissedebilirsiniz. Çok uzun süre yemek yememek, kan şekeri seviyelerinizin düşmesine neden olur ve enerji seviyenizi etkileyebilir. Ama kahvaltı için sadece bir şey yemek iyi bir fikir değil. Metabolizmanızı hızlandıran ve enerji veren doğru gıdaları seçmeniz gerekir.


2. Daha Fazla Su içme


Hidratlı kalmak enerjiyi artırma yollarından biridir. Yorgunlukla mücadele etmenize yardımcı olabilir. Yaşınıza bağlı olarak, vücudunuz yüzde 50 ila 75 sudan oluşur. Su, vücudun farklı organlarının düzgün çalışması için önemlidir. Aslında, vücut susuz kaldığında, enerji seviyenizi, beyin fonksiyonlarını ve ruh halini etkileyebilir. Biraz susuz kalmak bile enerji seviyenize zarar verebilir. 

Yeterince su içmediğinde, kan basıncınız düşer ve beyne düşük oksijen kaynağı olur. Bu da yorgun hissetmenize neden olabilir. Hidratlı kalmak için günde 8 ila 10 bardak su içtiğinizden emin olun. Ancak, hava durumuna, aktivite seviyenize ve yaşa bağlı olarak, biraz daha suya ihtiyacınız olabilir.


3. Enerji Artıran Gıdalar Tüketme


Gün boyunca sizi enerjik tutmak için doğru yiyecekleri yemeyi denemelisiniz. Aslında yediğiniz yiyeceklerin enerji seviyenize doğrudan etkisi vardır. Beslenmenize daha fazla meyve ve sebze ekleyin. Tavuk, hindi ve balık gibi yağsız etler vücudunuza kaliteli protein sağlar. Somon ve ton balığı gibi omega-3 yağ asitleri yüksek olan balıklar da faydalıdır. Vücudunuzun lif ve diğer önemli besinlerden tam olarak faydalanmasını sağlamak için işlenmiş ve rafine edilmiş karbonhidratlar yerine tam tahıllı gıdaları ve kompleks karbonhidratları seçin. 

Ayrıca, yorgunluğunuzu atmak ve açlıkla mücadele etmek için beslenmenize fındık ve tohumlar ekleyin. İhtiyacınız olan her şeyi yemeğinizden almıyorsanız, bir miktar takviye almayı düşünün. Sadece doğru besinler değil, doğru beslenme alışkanlıklarını da izlemelisiniz. Günde iki veya üç büyük öğün yerine gün boyunca çok sayıda küçük porsiyon yemek yiyin.


4. Düzenli Uyuma


Uyku alışkanlığınızı iyileştirmek, yeterli uykuya sahip olduğunuzdan emin olmak için yorgunluğunuzu yitirmenize ve gün boyu enerjik kalmanıza yardımcı olabilir. Uyku eksikliği, gündüz yorgunluğunun önde gelen nedenlerinden biridir. Yetişkinlerin her gece yaklaşık 8 saat iyi bir uykuya ihtiyacı vardır. Ne kadar meşgul olursanız olun, uykunuzu almalısınız. Uygun uykuyu sağlamak için, her gün aynı yatakta yatın. Gün boyunca uzun uykulardan kaçının ve yatmadan önce sıcak bir duş veya duşun keyfini çıkarın. Ayrıca, vücudunuzu ve zihninizi uykuya hazırlamak için tüm elektronik aletlerinizi yatmadan önce kapatın.


5. Egzersiz Yapma


Hareketsiz bir yaşam tarzı yaşayan insanlar çoğu zaman düşük enerjili hissederler. Bu nedenle, enerji seviyenizi yükseltmek için canlı yürüyüş ya da bisiklete binme gibi düzenli egzersizler yapmaya başlayın. Egzersiz ayrıca kalbinizin, akciğerinizin ve kaslarınızın çalışma verimliliğini artırır. Vücudunuzda açığa çıkan endorfinler sayesinde ruh halinizi de iyileştirir. Sadece kasvetli hissetmek yorgunluğa katkıda bulunur. Yorgun hissettiğiniz zaman yürüyüşe çıkın. Yakında dayanıklılık ve enerji seviyenizin arttığı göreceksiniz.


Okumanızı Tavsiye Ederim;


6. Kafein Tüketimini Bırakma


Çok fazla kahve ya da kafeinli içecekler içmek aynı zamanda enerji seviyenize zarar verebilir ve yorgun hissetmenize neden olur. Birçoğu için, bir fincan kahvenin ruh halini ve beynin işleyişini arttırdığı görülüyor. Ama gerçekte, kan basıncınızı ve nabız oranınızı artırır, bu da enerji seviyenizi etkiler. 

Çok fazla kahve, böbreküstü bezinizi de etkileyebilir. Yorgun ve huzursuz olmanıza neden olur. Vücudunuzda dehidrate edici bir etkiye sahiptir. Yatmadan önce kahve içerseniz, uyanma sonrasında yorgun hissetmenize neden olabilecek normal REM (hızlı göz hareketleri) uykunuzu engelleyebilir. Yani, çok fazla kahve içme alışkanlığınız varsa, gün boyunca tükettiğiniz kafein miktarını azaltmanızda yarar olacaktır.


7. Stres Seviyenizi Yönetme


Stresin, sağlığınıza ve enerji seviyenize olumsuz etkisi vardır. Stresli bir hayat yaşarken, çoğu zaman bir görevi bitirmek için konsantre olmak ve daha fazla enerji harcamamak için sık sık uğraştığınız anlamına gelir. Bu fiziksel ve zihinsel sağlığınıza ve sonuçta enerji seviyenize zarar verebilir. Stres ayrıca, ses uykusunun tadını çıkarmanızı da zorlaştırır, bu da sizi bir gece uykusundan sonra bile yorgun hissetmenizi sağlar. Ayrıca, enerji seviyeniz için yine önemli olan iştah kaybına yol açar. 

Eğer siz stres altında olan, zihin ve beden dinlenmek için derin nefes alma egzersizleri deneyin. Bir hobide müzik dinlemek ve zaman geçirmek, stresi azaltmanıza ve enerji seviyenizi artırmanıza yardımcı olabilir.


8. Kilo Verme


Vücudunuz fazla kilo taşıyorsa, sizin için yorucu olabilir ve çoğu zaman yorgun olabilirsiniz. Ekstra vücut ağırlığı da kalbinize fazladan baskı uygular, bu da daha fazla yorulmanıza neden olabilir. Ayrıca, obezite gece boyunca huzursuz uyumaya neden olur ve gün içerisinde uykulu hissetmeye ve düşük enerjiye yol açabilir. Ayrıca, fazla kilolu insanlar hareket etmekte zorlanıyor ve sonuçta hareketsiz bir yaşam tarzına öncülük ediyor. 

Yani, fazla kiloluysanız, kilo vermek için adımlar atın. Biraz kilo kaybetmeye başlar başlamaz, çok daha enerjik hissetmeye başlayacaksınız. Kilo kaybı için önerilen strateji porsiyon boyutlarını azaltmak, dengeli beslenmek ve fiziksel aktivitenizi arttırmaktır.


Okumanızı Tavsiye Ederim; 



9. Meditasyon Yapma


Rahatlamak için zaman ayırmak, belki meditasyon yapmayı denemek, yorgunluğa karşı savaşmanıza ve daha enerjik olmanıza yardımcı olabilir. Meditasyon, iç çevrenizin yanı sıra yakındaki çevrenizde daha bilinçli olmanıza yardımcı olur. Aslında, bir şeye dikkat ettiğinizde, ona enerji veriyorsunuz. Yani, meditasyon yaparken, daha enerjik hissedersiniz. 

Ayrıca, odaklanma meditasyon sırasında nefes almaktır. Bu, vücudunuzun daha fazla oksijen aldığını gösterir. Oksijen, vücudunuzdaki hücrelere yeniden enerji kazandırır. Günde 10 dakika meditasyon yapmak, gün boyunca vücudunuzdaki enerjiyi artırma için ihtiyacınız olan her şeydir.


Okumanızı Tavsiye Ederim;



10. Alkol Tüketimi


Orta derecede içmek sağlığınız için kötü değildir, fakat içkiniz limiti aştığında, düşük enerji seviyeleri de dahil olmak üzere farklı sağlık sorunlarına yol açar. Her şeyden önce, alkol sakinleştirici olarak hareket eder ve uykulu hissetmenize neden olur. Fakat zamanla, düzenli olarak alkol içilmesi, uykunuzun kalitesini etkileyebilir ve bu da bütün gece uyuduktan sonra bile daha yorgun hissetmenize neden olur. 

Alkol de idrar söktürücü bir etkiye sahiptir. Yani yatmadan önce daha fazla içerseniz, banyoya gitmek için geceleri kalkmanız gerekebilir, bu da yine uykunuzu bölerek uykusuz kalmanıza neden olabilir. 
Yorgunluğu Atma ve Enerjiyi Arttırma Yolları! Yorgunluğu Atma ve Enerjiyi Arttırma Yolları! Reviewed by Mehmetcan Sarıkaya on Haziran 21, 2018 Rating: 5

Hiç yorum yok