Evlilikten soğutan düğün gelenekleri!

Konu evlilik olunca akan sular duruyor. Herkes hayatını yoluna sokmak için güzel bir yuva sahibi olmak için çalışıp çabalıyor. Tabi evlilik işleri o kadar kolay olmamaktadır. Organizasyonu, kıyafeti, süslemesi, düğünü falan derken bir yandan da heyecan baskısı oluyor.

En güzeli de kız isteme bölümü dimi? Bunun yanında olmazsa olmazımız, meşhur geleneğimiz tuzlu Türk kahvesidir. Çoğu damat içerken zorlanmakta, içmek istememekte oysa ki başka geleneklere göre bizim geleneğimiz yine de çok hafif kalmaktadır. Bakalım başka ülkelerin evlilik gelenekleri nasıl? Birlikte inceleyelim.


evlilikten-soğutan-düğün-gelenekleri


EVLİLİKTEN SOĞUTAN DÜĞÜN GELENEKLERİ



HİNDİSTAN


Hindistan da düğünlerde gelin ve damat için kutsal bir ateş yakılır. Bu ateş etrafına minderler koyulur. Sıcak mindere kim önce oturursa evde onun sözü geçeceğine inanılır.


KUZEY KORE


Kuzey Kore'de şöyle bir gelenek vardır. Evlenme esnasında kaz ve ördek önemli bir sembolü teşkil etmektedir. Damatlar arkalarına kaz bağlayarak at üzerinde kız istemeye gitmektedirler.

Evlenmeden önce çiftin evine tahta ördek yerleştiriliyor. Çift tahta ördeği ters olarak koyarsa kavga ettikleri düz bir biçimde kalırsa iyi anlaştıkları anlamına gelmektedir. Ne denir ki, değişik bir gelenek açıkçası. 


VİKİNGLER



Vikingler'in geleneği aslında bizim biraz doğu yöresine benzemektedir. Vikingler, gelinler açık arttırmayla veriliyorlardı. Damat adayı kızın üzerinden bir fiyat belirleyip sunuyor, kızın babası ise pazarlığa girişiyordu. 


Doğu bölgelerimizde hala devamlılığını sürdüren başlık parası olayı gibi, tabi bu ne kadar doğru ne kadar yanlış orası tartışılır. 



BOSNA HERSEK 



Bosna Hersek'de kız isteme geleneği bizim geleneğimize biraz benzerlik göstermektedir. Damat tarafı kızı istemek için gelin evine giderler. Ailenin büyükleri evlilik hakkında tartışmaya girer. 


Kızın ailesindeki büyükler damat hakkında bir karara vardıktan sonra damada kahve ikram edilir. Kahve tuzlu ve ekşiyse damat reddedilmiş, tatlıysa uygun görülmüş anlamına gelmektedir. 



PAKİSTAN 


Damat adayı kızın aile büyükleri tarafından bir sınavdan geçirilir. Damada akla gelmeyecek ağır hakaretler edilir. Damat adayı tüm bunlara katlanabilir ve soğukkanlı davranabilirse sınavdan başarıyla geçmiş olur. Bu şekilde damat gelini hak etmiş olur. Eğer bu ağır hakaretlere dayanamazsa gelini bir daha istemeye gelmeyeceği anlamına gelir. 

GUAM 


Guam'da bakirelerin evlenmesi yasak. Bunun için kızlar evlenmeden önce bekaretliğini para karşılığı bu işi yapan kişilere bozduruyor. Bizim ülkemizde ise en önemli şey evlenilecek bayanın bakire olmasıdır. Aksi takdirde bir çok olumsuzluklar, ilişkilerin sonlanması gibi şeyler meydana gelmektedir. 


MORİTANYA 


Evlenmeden önce kızların en fazla 100 kilo olması gerekiyor ve damadın ailesi tarafından geline sürekli yemek yediriliyor. Eğer yemek istemezse gelin cezalandırılıyor. Bizim ülkemizde ise öyle mi? Gelinler hayallerinde ki gelinliklerin içine girebilmek için aylar öncesinden diyete, spora başlamaktadır. 


KOLOMBİYA 


Gelinin annesi gerdeğe giren çiftin yatağının kenarına oturarak ilk ilişkiye şahitlik ediyor. "Yok daha neler?" Kolombiya da gelenek bu şekildedir. Ülkemizde ise böyle bir şey mümkün değildir. Fakat Kolombiya geleneğine benzerlik gösteren yönümüzde, gerdek gecesinden sonra çarşafın anneler tarafından kontrol edilmesidir. 



Evlilikten soğutan düğün gelenekleri! Evlilikten soğutan düğün gelenekleri! Reviewed by Mehmetcan Sarıkaya on Nisan 16, 2018 Rating: 5

Hiç yorum yok