Askerlik tecil bozdurma işlemi nasıl yapılır?


Askerlik hakkında herkesin sağdan soldan duyma az çok bilgisi vardır. Özellikle üniversite son sınıf gençleri arasında sıkça gündeme gelen bir konudur. Sebebi ise okul hayatından iş hayatına geçiş arasında askerliğin olmasıdır. “Önce işe mi gireyim yoksa askerliği mi yapayım?” sorusu gençlerin kafasını çok karıştırmaktadır.

Bu soruya tabi ki bir cevap vereceksiniz. Fakat askerlik tecili sorunuzun cevabını değiştirebilir. Nasıl yani diye soracak olursanız. Askerlik tecili nasıl bozdurulur? Birlikte inceleyelim.

askerlik tecil bozdurma ve evraklar


ASKERLİK TECİL BOZDURMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?


Askerlik tecil bozdurma işlemi yapacak kişi mutlak suretle askerlik şubesine gitmelidir. Diploma ve TC Kimlik Kartı ile askerlik şubesine giden kişiyi genellikle uzun bir kuyruk bekler. Beklemenin ardından memur size hangi işlemi yaptırmak istediğinizi sorar. Siz “askerlik tecilimi bozdurmak ve askere gitmek istiyorum” dersiniz. Memur size doldurmanız için bir kaç form verir. Formda size ait telefon, adres ve benzeri bilgilerin yer aldığı bir çok bölüm vardır. Hepsini özenle doldurmanız gerekir.

Formu doldurduktan sonra sizi muayene olmanız için ilgili birime yönlendirirler. Siz askerlik şubesi bünyesinde yer alan başka bir odaya yada bölüme geçersiniz. Orada askeri birimdeki doktor tarafından boyunuz ve kilonuz ölçülür. Bilinen kalıtsal ve bulaşıcı hastalıklarınızın olup olmadığı sorulur. Eğer muayenede sorun çıkmaz ise size askerliğe elverişlidir diye bir evrak verirler. Bu evrak ile tekrar askerlik şubesindeki memurun yanına gidersiniz. Bu “askerliğe elverişlidir” evrakını alan memur bu kayıtları bilgisayara işler.

Bilgilerinizi bilgisayara işleyen memur size bir kaç soru sorar. Eğer en az lisans mezunuysanız askerliği yedek subay olarak yapmak isteyip istemediğiniz sorulur. Komando olmak isteyip istemediğiniz sorulur. Bu tür sorulardan sonra size bir evrak verilir. Askerlik şubesinde işleminiz bitti. Artık ilk celp dönemini beklemeniz gerekiyor. İlk celp döneminde askere alınırsınız.

CELP DÖNEMİ NEDİR


Askere alımlar yılda dört defa yapılır. Bu yüzden istediğimiz zaman askere gidemeyiz. Başvuru tarihinize göre ilk celp dönemine kayıt ettirilirsiniz. Başvuru tarihleri ise şöyledir;


  • Şubat Celp döneminde askere gitmek için Son Başvuru Tarihi: 30 Kasım
  • Mayıs Celp döneminde askere gitmek için Son Başvuru Tarihi: 28 Şubat
  • Ağustos Celp döneminde askere gitmek için Son Başvuru Tarihi: 31 Mayıs
  • Kasım Celp döneminde askere gitmek için Son Başvuru Tarihi: 31 Ağustos



Tecil bozdurma işlemi bu şekilde gerçekleşmektedir. Bu işlemleri takip ederek vatan görevinizi yerine getirebilirsiniz. Asıl soru hangi tarihlerde askere gitmeliyim? Tabi bu tamamen size kalmış bir karar fakat mantıklı bir şekilde hareket etmek size avantaj sağlayabilir. Örneğin okul sonrası yurt dışı hayaliniz var veya biran önce iş hayatına atılmak istiyorsunuz.

Durum şöyle ki şirketler genellikle askerliğini tamamlamış bireyleri işe almayı tercih ediyor. Sebebi ise daha sonrasında şirket açısından eleman eksikliğinin yaşanmamasıdır. Bu yüzden şirketler açısından askerliğin tamamlanmış olması önemlidir. Az önce belirttiğim gibi son karar tabi ki size kalmıştır.

Askerlik tecil bozdurma işlemi nasıl yapılır? Askerlik tecil bozdurma işlemi nasıl yapılır? Reviewed by Mehmetcan Sarıkaya on Nisan 13, 2018 Rating: 5

Hiç yorum yok