Sahurda tok tutan yiyecekler! Sahurda ne yenmeli ne yenmemeli?

Bildiğiniz üzere Ramazan'ın ilk günleri biraz zorlayıcı olmaktadır. Sahur vakti ile iftar vaktinin arasında epey bir zaman olması, bünyeyi açlık ve susuzluk açısından zorlamaktadır. Sürenin bu kadar uzun olmasıyla birlikte, bu süreye eşlik eden kavurucu sıcaklarda başlamaktadır.

Peki iftar vakti ve sahur vakti arası bu kadar uzun, havalar sıcak, işimizi gücümüz var. Gün boyu oruca nasıl dayanacağız? Diye soracak olursanız. Az önce de dediğim gibi sahurda yediklerimize dikkat ederek, gün boyu açlık ve susuzluk hissini engellemiş olabiliriz.

Ramazan başladığında ilk günlerden itibaren oruç tutmaya başlarsanız eğer, çok gariptir ki vücudumuz, bünyemiz oruç tuttuğumuzu ilk 8 saatten sonra algılayabiliyor. Ne kadar tuhaf dimi? Organlarımız bile orucun farkına varabiliyor.

Konuyu fazla saptırmadan asıl konumuza dönecek olursak eğer, gün boyu tok kalabilmek için sahurda ne yemeliyiz, birlikte inceleyelim!

sahurda tok tutan yiyecekler

SAHURDA TOK TUTAN YİYECEKLER


Aslında hepimizde şöyle bir bilinç oluşuyor. "Yarın oruçluyum, o yüzden yiyebildiğim kadar yemeliyim. Bu şekilde kolay kolay acıkmam", bununla birlikte sahurda yenilen yemekten sonra tıka basa, hatta bize ağrı verinceye kadar su içeriz. Bu şekilde gün boyu tok kalacağımızı ve hiç susmayacağımızı düşünürüz.

Ne yazık ki bu tamamen yanlış bir yeme biçimidir. Sadece kendimizi sıkıntıya sokarız, midemizi sıkıntıya sokmakla kalırız. Bunun yerine daha dengeli bir şekilde, sahur vakti yiyeceğiniz yiyecekler sizi gün boyu tok tutmaya yeterli olacaktır.

Bu yiyecekler ise;


1-Ekmek ve tahıllar
2-Süt veya yoğurt
3-Peynir, yumurta veya kıyma
4-Meyve
5-Sebze veya salatalık domates
6-Yağlı tohum
7-Bol su (Tek seferde içmek yerine aralıklı olarak su tüketilmeli)


SAHUR TAVSİYELERİ 


1) Gece yatarken bir şeyler atıştırıp uyumak yerine sahuru tam zamanında yapmanız günü daha rahat geçirmenizi sağlar

2) Gün içinde susuz kalmamak için yeterli şekilde sıvı tüketmeye dikkat edilmeli. başta su olmak üzere, ayran, maden suyu, meyve kompostosu tercih edilebilir.

3) Sahurda ağır tuzlu yemek tercih edileceği zaman gün içerisindeki su ihtiyaç hızını arttırır. Su ihtiyacını önlemek için tuzsuz yemeye dikkat edilmeli.

4) Sahurdan sonra yeniden uykuya rahat ve kolay geçiş için kızartma ve benzeri yiyecekler tercih etmemeye çalışın. Çok sıcak veya aşırı soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçının gaz ve mide şikayetlerinizi tetikleyebilir.

5) Bağırsaklarınız tembel ise sahurda 1 tatlı kaşığı zeytin yağını domates ve salatalık üzerine dökerek tüketin ve yanında 1-2 kayısı veya hurma yiyin. Lif ve zeytinyağı bağırsaklarınız için iyi gelir.

SAHURDA NE YENMELİ NE YENMEMELİ? 


Diyetisyen Candan Aktaş, bu konuya ise şöyle bir açıklama getirdi; 

“Sahurda yapılan en büyük yanlışlar, toplum olarak hamur işi ve tatlılar tüketmemiz. Hamur işi ve tatlılar tükettiğimizde kan şekerimiz hızlı yükselip, hızlı düşüyor. Doğal olarak da daha çabuk acıkabiliyoruz. Kısa bir kahvaltıyla, peynir, yumurta, süt gibi besinler tüketebiliriz" dedi. Bununla birlikte sahurda 1 litre su içmemizi de Diyetisyen Candan Aktaş ve daha bir çok diyetisyen, önermektedir. 


Tuttuğunuz oruçları Allah kabul etsin. 
Hayırlı Ramazanlar! 

Sahurda tok tutan yiyecekler! Sahurda ne yenmeli ne yenmemeli? Sahurda tok tutan yiyecekler! Sahurda ne yenmeli ne yenmemeli? Reviewed by Mehmetcan Sarıkaya on Mayıs 18, 2018 Rating: 5

Hiç yorum yok