Çekingen çocuklara özgüven kazandırma yolları!

çekingen çocuk özgüven kazandırmakÇocuklarımız hayatımızın en değerli varlıklarıdır. Her anne baba çocuk sahibi olmak ister. Hayatımızın neşe kaynağı çocuklardır. Çocuklar da kendi aralarında farklılık göstermektedir. Kimi çocuk hiper aktif olarak dünyaya gelir. Ağlar zırlar, koşturur bağırır çağırır, anne baba çocuğa hakim olmakta epey bir zorluk yaşar.

Fakat bazı çocuklar da sessiz, çekingen, aşırı uslu olmaktadır. Belki anne baba için çocuğun, çocukluk döneminde iken, çocuğun aşırı uslu olması onların lehine olabilir. Fakat bu ilerleyen zamanlarda çocuğun aleyhine bir durum olarak karşınıza çıkabilir. Onun için çocuğunuzun özgüvenli ve biraz da yaramaz olması gerekir. Çocuk sonuçta bu koşacak, bağıracak çağıracak dimi? Aşırı uslu, sessiz, içine kapanık olması sizce de biraz anormal bir durum değil midir?


ÇEKİNGEN ÇOCUKLARA ÖZGÜVEN KAZANDIRMA YOLLARI



ÇOCUĞUNUZUN GELİŞİMİNE GÖRE İHTİYAÇLARINI BELİRLEYİN


Yani demek istenilen ihtiyaç belirleme konusu şudur; Çocuğun neye ihtiyacı var ise onu karşılamaya çalışın, çok fazla abartıp eğer çocuğa ihtiyacından fazla şey sunarsanız bu sefer çocuğun gözünde siz "zaten annem babam her istediğimi yapıyor." düşüncesinde bulunursunuz. Bu yüzden "Ne az, ne çok" şekilde davranmaya özen gösterin.

Orta yolu bulur iseniz çocuğunuz da sizde standart bir anlayış içerisinde devam edeceksiniz. Bu da çocuğun sizi hem anne baba hem de bir arkadaş olarak görmesi demektir. Eğer çocuk sizi sadece anne baba olarak görürse o zaman sizinle bir şeyini paylaşmaya çekinecektir.


ÇOCUĞUNUZU ANLAMAYA ÇALIŞIN, AYIPLAMAYIN, YARGILAMAYIN


Çocuğunu sadece evladınız olarak görmeyin onun arkadaşı olduğunuzu, dostu olduğunuzu ona hissettirin. İçine kapandığı zamanlarda çekingen tavırlarda bulunduğu zamanlarda ona kızmak yerine onunla konuşun neden böyle davrandığını ona sorun. Ona güven verin "Bana anlatabilirsin oğlum/kızım, ben senin her zaman yanındayım." gibi cümleler kurun ki, size neden öyle davrandığını açıklasın. Sizde çocuğunuzla birlikte çözüm bulmaya çalışın.

Çocuğunuza böyle davrandığınız sürece emin olabilirsiniz ki, çocuğunuzun çekingenliği, içine kapanıklığı zamanla azalacaktır. Ve bunun onun geleceği için olduğunu hiç bir zaman aklınızdan çıkarmayın.


ÇOCUĞUNUZA EMPATİ YAPMAYI ÖĞRETİN


Çocuğunuza empati kurabilmeyi küçük yaşta öğretmeniz hem onun hemde sizin hayatınız aile yaşamınız için çok yararlı olacaktır. Çocuğunuzun çekingen olmasının sebebi belki de, insanları anlayamamasıdır. Herkes herkesi anlayacak diye bir kural yok dimi? Çocuğunuza empati kurmayı öğretmelisiniz. Empati kurmayı öğrenen çocuğun vicdanı oluşmaya başlamış demektedir. Empati bildiğimiz üzere insanları anlayabilmek için kendimizi onun yerine koyma eylemidir.


ÇOCUĞUNUZA SOSYAL BECERİLERİ ÖĞRETİN


Çocuğunuzun çekingen olmasının ana kaynağı aslında utançtır. Çocuk insanlara karşı utanç duyduğundan dolayı çekingen olmaktadır. Bir süre sonrada bu "yabani çocuk" adlandırmasına dönüşmektedir. Bunun olmaması için ise çocuğunuza sosyal becerileri öğretin. Sosyal beceri olarak adlandırdığımız şey ise, göz teması, gülümsemek, el sıkışmak, selam vermek yani günlük hayatımızda başkası ile kurduğumuz diyalog içerisindeki hal ve hareketler bütünüdür. Bunları çocuğunuza küçük yaşta öğretmeniz de çok fayda olacaktır.


ÇOCUĞUNUZUN YENİ ARKADAŞLIKLAR KURMASINA YARDIMCI OLUN


Az öncede söylediğim gibi çocuğun insanlarla tanışamaması utanç duygusu olduğu içindir. Bu duyguyu çocuğunuzdan uzaklaştırmak için. Birlikte parka gidin, lunaparka gidin, orada arkadaş edinmesini sağlayın. Eğer hala bir çekingenlik söz konusu ise çocuğunuz ile birlikte başka bir çocuğun yanına gidin ve sizde çocuğunuzla  birlikte diğer çocuk ile tanışın sizden cesaret alan çocuk çekingenlik duygusunu yitirmeye başlayacaktır.


ÇOCUĞUNUZU CESARETLENDİRİN


Herkes zaman zaman cesarete ihtiyaç duyar. Bu cesaret ihtiyacı ayıp değildir. Herkes cesaretli olacak, cesaretli doğacak diye bir kural yok tabi ki de. Özellikle de küçük çocuklar gereğinden fazla cesarete ihtiyaç duyabilmektedir. Korkularını yenmesi için,


  • "Oğlum/Kızım sen yaparsın",
  • "Sana güveniyorum",
  • "Başarabilirsin",
  • "Her zaman yanındayım",
  • "Kötü bir şey olmasına izin vermem."  gibi cümleler kurmaktan çekinmeyin. Bu cümleler çocuğunuzu cesaretlendirecektir. 

DEĞERLİ OLDUĞUNU HİSSETTİRİN 


Çocuğunuz, insan içinde bir toplumda konuşmaya hatta merhaba veya teşekkür ederim demeye bile çekiniyor olabilir. O bunu yapmadığında "Benim çocuğum biraz çekingendir, merhaba demeyi bilmez, teşekkür etmeyi bilmez" gibi cümleleri asla kurmayın. Kurduğunuz bu cümleler çocuğunuzun bilinç altına işlemeye başlayacaktır. Yani burada yaptığınız şey çocuğunuzun daha da çekingen olmasını sağlamak olacaktır. Bunun yerine öyle demek yerine onun değerli olduğunu hissettirin. 

ÖDÜL SİSTEMİ 


Emin olun ki bu ödül sistemi her konuda işe yaramaktadır. Örneğin, siz çalışıyorsunuz varsayıyorum ve ay sonunda emeğinizin karşılığı olarak yani ödül olarak maaş alıyorsunuz dimi? Basit bir mantık ile yola çıkabilirsiniz. Çocuğunuzun çekingen olmaması için ise; eğer arkadaş edinirsen sana bir ödülüm var deyip onu çekingenlikten uzaklaştırabilirsiniz. Tabi ki de bunu bir zorlama olarak yapmayın. Sadece kararı ona bırakın, ödülü istiyorsa ki, isteyecektir. İstemese bile merak edecektir. Bunun için de çabalayacaktır. 

Çocuğunuza ödülü sunma esnasında ise, bak ne kadar kolaymış dimi, insanlarla konuşmak, tanışmak, iletişim kurmak, korkacak veya çekinecek ne var ki? gibi cümleler kurmayı es geçmemenizi tavsiye ederim. 

çekingen çocuk özgüven kazandırmak


ÇOCUK, AİLEDEN NE GÖRÜYORSA ONU UYGULAMAYA BAŞLAYACAKTIR. UNUTMAYIN ANAHTAR SİZSİNİZ. 



Çekingen çocuklara özgüven kazandırma yolları! Çekingen çocuklara özgüven kazandırma yolları! Reviewed by Mehmetcan Sarıkaya on Şubat 07, 2018 Rating: 5

Hiç yorum yok