İnsan derisi neden soyulur ki?
Merhaba dostlar,
Hepimizin bilip yaşadığı üzere vücudumuzda ki deriler soyulmaktadır. Bir insan hayatı boyunca ortalama 22 kilogram deri kaybetmektedir.
derilerin soyulması bazen can yakıcı olmaktadır.Can yakıcı olmasının dezavantajı gibi avantaj olarak da değerlendirilebilir. Sağlıklı bir insanın derisinin soyulması ölü deriden kurtulmasıdır.
Peki bunu nedeni nedir?
1) Çevresel Nedenler
Güneş yanığı: Güneşteki ultraviyole ışınlara maruz kalındığında deri soyulması oluşabilir. Toprak, su veya kardan yansıyan güneş ışığı da neden olabilir.
Radyasyona maruz kalmak: Röntgen gibi işlemlerle cilde etki eden radyasyon deri soyulmasına neden olabilir. Cildin alt tabakaları da hasar görür.
Soğuk yakması: Aşırı soğuk cildi kavurursa deri soyulmasına neden olabilir.
2) Bazı İlaçlar
Yan etkileri arasında cilt soyulması olan ilaçlar vardır.
- Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçları deri soyulmasına neden olabilir.
- Aşırı A vitamini yüklemesi deri soyulması ile sonuçlanabilir. Genellikle A vitamini destekleri kullanıldığında ortaya çıkar, başka yan etkileri de vardır.
3) Bazı Hastalıklar
Aşağıdaki iltihaplı hastalıklar farklı şekillerde deri soyulmasına neden olabilir:
Mantar hastalıkları: En çok ayakta, kasıkta, kafa derisinde, yüz ve ellerde görülmesine rağmen tüm vücutta da görülebilir.
Stafilokok cilt hastalıkları: Çevremizde bol miktarda bulunan ve insandan insana kolayca bulaşabilen stafilokok bakterileri cilt hastalıklarına ve deri soyulmasına neden olabilir.
Kızamık: Daha çok çocuklukta geçirilen ve sonrasında ömür boyu bağışıklık kazanılan virüs kaynaklı kızamık hastalığı deri soyulmasına ve cilt döküntüsüne neden olur.
Kızıl hastalığı: Streptokok boğaz ağrısında bakterilerin kan dolaşımına toksin salması ile ortaya çıkar. Aynı bakterilerin benzer bir mekanizma ile toksik şoka yol açmaları da deri soyulmasına neden olabilir.
4) Bazı Doğuştan Gelen Sorunlar
Aşağıdaki immün (bağışıklık sistemi kaynaklı, doğuştan gelen) hastalıklar deri soyulmasına neden olabilir:
Atopik dermatit: Egzama olarak da bilinir. Kaşıntılı cilt hastalığıdır. Bu hastalarda alerjik tepkiye eğilim, astım, bahar nezlesi gibi sorunların da görmesi olasıdır.
Sedef: Cildin kontrolsüz gelişiminden kaynaklanan kalınlaşmasıdır. Beyaz bir görüntü ile birlikte deri soyulmasına ve döküntüsüne neden olabilir.
Seboreik dermatit: Ciltte doğal olarak bulunan mikroorganizmalara vücudun kontrolsüz tepki vermesi ile ortaya çıkan cilt sorunudur.
Seboreik dermatit: Ciltte doğal olarak bulunan mikroorganizmalara vücudun kontrolsüz tepki vermesi ile ortaya çıkan cilt sorunudur.
Peki bu deri soyulması nasıl geçer?
Deri soyulması cildin en dış katmanındaki ölü hücrelerin ciltten ayrılmasıdır. Dolayısıyla tek başına tedavi gerektiren bir sorun değil; cildin kendini tedavi etme şeklidir. Ancak süreçte aşağıdakilerin farkında olmanız faydalı olacaktır:
1) Genel Önlemler
- Derinizi soymayın, kendi kendine soyulmasını bekleyin. Canlı tabakayı da sıyırarak iltihaba ve sancıya neden olabilirsiniz.
- Benzer nedenlerden dolayı kaşınsa da kaşımayın.
- Deri soyulmasının tamamlandığı cilt bölgelerini ölü deri ile sınırlı olmak kaydı ile makasla alabilirsiniz.
- Susuz kalmayın. Günde en az 10 bardak su tüketin, soyulan cildinize ihtiyaç duyduğu nemi bağışlayın.
2) Ev Tedavileri
Özellikle güneş yanığından kaynaklanan deri soyulması vakalarında aşağıdaki uygulamalar sizi rahatlatacaktır:
- Hemen soğuk bir duşa girerek cildinizi serinletin. Sonrasında kurulanırken yumuşak bir havlu kullanın, dokunarak kurulanın. Sürterseniz deri soyulmasını hızlandırır, sancıya neden olursunuz.
- Kaşıntı dayanılmaz hale gelirse buz uygulayın.
- Aloe vera içerikli güneş yanığı kremleri kullanın.
3) Doğal Yöntemler
- Deri soyulmasında cildiniz suya ihtiyaç duyar. Bunun için salatalık dilimleri uygulayabilirsiniz.
- Soyulan deri üzerine ince bir katman halinde bal sürün. Zeytinyağı ve zerdeçal da ekleyebilirsiniz.
- Cildinizin beslenebilmesi için yeterince demir, protein; A, B, C ve E vitaminleri almalısınız.
İnsan derisi neden soyulur ki?
Reviewed by Mehmetcan Sarıkaya
on
Kasım 13, 2017
Rating:
Post a Comment