Japon Taktiği KAİZEN Tembellikten Kurtulun!

 Tüm dünya japonların azim ve kararlılık konusunda ne kadar başarılı olduklarını bilir. Bu iki özellik artık japon toplumu için karakteristik özellikler halini almış durumda. Özellikle teknoloji sektöründe yakaladıkları başarılar bunun kaçınılmaz kanıtları.

 Peki bunu nasıl başarıyorlar? Çok mu yetenekliler? 

Hayır, tek yaptıkları çalışmak, çalışmak ve hedeflerine giden yolda azimlerinden ödün vermemek. İş her zaman onlar için hayatlarının merkezi.

Japon Taktiği KAİZEN Tembellikten Kurtulun!

Hayatta hepimizin kendi istekleri, hayalleri ve hedefleri var. Peki kaçımız hedefimize kararlı adımlarla ulaşmaya çalışıyor? Gerçekten elimizden geleni yapıyor muyuz? Bu tekniğe başlamadan önce kendimize sormamız gereken ana sorular bunlar. Bu soruların cevaplarını verdikten sonra hedefimize yönelik disiplinli bir şekilde eksik yada yapılması gereken kısımları eyleme dökmemiz gerekiyor. Tabii bu kararları almak yetmiyor. Aldığımız kararlar koyduğumuz hedefler ulaşılmaz ya da çok zor olmamalı ki hedefi kaçırdığımız takdirde kendimize olan güvenimizi ve istekliliğimizi kaybetmeyelim. Çok kısa sürede çok şey istemek sizi yıpratacak ve vazgeçmenize sebep olacaktır.

 Hedefe ulaşmadaki en püf nokta da burasıdır. Yeni sorumluklar veya alışkanlıkların sizi bıktırması çok doğal ve kolaydır. Kaizen de tam bu noktada bize yardımcı oluyor.

Japon Taktiği KAİZEN Tembellikten Kurtulun!
 Japon kültürünün bir parçası olan Kaizen özellikle iş dünyasında kullanılan bilindik bir kavram. Kaizen Japonca Kai(değişim) ve zen(iyi) kelimelerinden meydana geliyor. Bu sözcüğü iyiye doğru değişmek ya da devamlı iyileştirme olarak yorumlayabiliriz.
 Masaaki Imai tarafından icat edilen Kaizen yönteminin amacı için 'herhangi bir yönde gelişme, ilerleme kaydetmeden günü geçirmemek' diyebiliriz. İstikrar en önemli ilkelerimizden biri!
Japon Taktiği KAİZEN Tembellikten Kurtulun!

 Sanırım bunca okuduklarınızdan sonra gözünüz biraz korktu ve askeri bir disiplin uygulamanız gerektiğini düşünmeye başladınız. Ama yapmanız gereken çok basit adımlar atmak ve acele etmemek. Genelde kurumsal işlerde uygulanması aşina olunan Kaizen'i kişisel gelişiminizde kullanmak için günde 1 dakikanızı ayırarak başlamanız yeterli. 

 Kaizen'in temelinde bulunan ilke kişinin bir işi tam 1 dakika boyunca yapması ve bunu her gün yaparak istikrara dönüştürmesidir. Böylelikle artık bir bakıyorsunuz tembel değilsiniz. Çünkü sizden bu işi yapmanız beklenen süre 30 dakika ya da 1 saat değil, sadece 1 dakika. Oldukça kolay gözüküyor değil mi?

 Zafer hissi ve başarı duygusu bizim ilerleme kaydetmek için ihtiyacımız olan en önemli motivasyon kaynaklarıdır. 
Japon Taktiği KAİZEN Tembellikten Kurtulun!
 Gerçekleştirmek istediğiniz şınav çekmek gibi fiziksel bir etkinlik veya yeni bir dil öğrenmek gibi zihinsel bir etkinlik olabilir. Başlarda tek yapmanız gereken ne kadar zorlansanız da bu etkinlik için her gün 1 dakika çabalamanız. Yapmaya çekindiğiniz ya da sıkıldığınız o etkinliği her gün 1 dakika yapmanız onu yavaş yavaş sevmenizi de sağlayacaktır. Tabii sevmeye çalışırsanız. Bu işten keyif almaya başladığınızda yaptığınız şeye bir sorumluluk olarak bakmak yerine onu geliştirmeye çalışacaksınız.

 Başladığınızdan itibaren haftalar, aylar geçtikten sonra başladığınız o 1 dakikalık etkinliğin aşamalar halinde 5-10-20-30-60 dakika hatta saatlerce zamanınızı verimli bir şekilde ayırdığınızı fark edeceksiniz.

Japon Taktiği KAİZEN Tembellikten Kurtulun! Japon Taktiği KAİZEN Tembellikten Kurtulun! Reviewed by Mehmetcan Sarıkaya on Mayıs 06, 2019 Rating: 5

Hiç yorum yok