Sivrisinek Sokunca Neden Kaşınır?
Kan olmadan yavrularını besleyemeyen bu böcekler gelecekleri ve nesillerinin devam etmesi için içgüdüsel olarak bu davranışta bulunurlar. Aldıkları kokular ile hareket eden bu böcekler neredeyse hata payı sıfır olarak görevlerini başarıyla tamamlamaktadır.
Muhteşem bir yapıda olan bu böcekler kanı emerken uyguladıkları yöntemler ile de insanların ilgisini sürekli çekebilmeyi başarmışlardır. Bu üstün yeteneklere sahip böceklerin kanı emdikten sonra uyguladıkları yöntemler de yine dikkat çeken diğer bir ayrıntı olmuştur. Yapılan araştırmalar bu böceklerin kan emdikten sonra ortama bıraktıkları sıvılar üzerine olmuştur. İşlerini kusursuz bir şekilde tamamlayan bu böceklerin ürettikleri enzim veya sıvıların şu an gelinmekte olan teknoloji ile üretilmesi neredeyse imkansızdır.
Peki sivrisinek sokunca neden kaşınma meydana gelir?
Bu konu da yapılan araştırmalar yine sivrisinek üzerinde ortama bırakılan sıvıların neden olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sivrisinekler ısırdıkları bölgelerde kanın pıhtılaşmasını önlemek için bir sıvıyı ortama enjekte etmektedirler. Isırılması sonrasında bir şey hissetmeyen kişi bağışıklı sistemini harekete geçirerek bir tepki verme yoluna gider.
Bağışıklık sistemi harekete geçince sisteme giren bu yabancı sıvıya karşı bir antikor üretilmek istenir. Üretilen bu sıvı bir süre sonra ısırılan bölgede şişme ve kaşınma oluşmasına neden olmaktadır. Yani vücudumuz da meydana gelen bu değişiklik kendi ürettiğimiz antikorların çalışmasından kaynaklanmaktadır.
Sivrisinek Sokunca Neden Kaşınır?
Reviewed by Mehmetcan Sarıkaya
on
Ocak 30, 2019
Rating:
Post a Comment