Bocuk Gecesi Nedir? Bocuk Gecesi Ne Zaman?
Edirne'nin Keşan ilçesine bağlı Çamlıca köyünde, Balkanlardan kalma bir gelenek olan "Bocuk Gecesi" her sene kutlandığı gibi bu senede kutlamalarına devam edecektir. "Bocuk Gecesi" kış ayının en soğuk günü olarak bilinir ve bu gecede çeşitli kabak tatlıları yapılır, eğlenceler ile kutlanır.
"Bocuk Gecesi" az öncede bahsettiğim gibi balkanlardan bu yana gelen eski Trakya coğrafyasına ait bir gelenektir. Peki nedir bu "Bocuk"? Gelin birlikte inceleyelim.
BOCUK GECESİNİN RİVAYETİ, BATIL İNANCI NEDİR?
Bölge müslümanları bu gece de bir araya gelir, yer içer, oyunlar oynar, maniler okurlar. Hatta bol bol cadı kılığına girip birilerini korkutma şakası yaparlar. Bu gecede bocuk karısı veya bocuk cadısının gezdiğini, ahırlara girip yeni doğum yapmış inekleri emdiğine inanılır.
Bocuk cadısı tarafından emilen inek bir daha süt vermez. Bunu önlemek için de bocuk cadısnın sevdiği yiyeceklerden biri olan kabak tatlısı pişirilir ve bir tepsi kabak tatlısıda o gece ahırın çatısına bırakılır. Bu sayede bocuk cadısı ineği emmek yerine kabak tatlısını yiyerek ineği rahat bırakmaktadır.
Bocuk gecesinin bir başka rivayeti ise şöyledir, 80 yaşını doldurmuş bir nine bocuk gecesinden tam 21 gün önce bir yumurtayı alır ve koltuk altında 21 gün boyunca saklar, 21 günün ardından da bu yumurtadan bir civciv çıkar. Tam bocuk gecesi 6 Ocak günü bu yumurtan çıkan civcivi nine kesip yer ve böylece 1 günlüğüne 80 yaşındaki nine 18 yaşındaki bir genç kıza döner. Bir gün boyunca bütün ahırları gezerek ineklerin sütünü emer. Gün devrettiğinde ise 18 yaşındaki kız eski 80 yaşındaki haline geri döner.
Tabi ki bu bir rivayet, hatta bu rivayetler ile köylerde konuşmalar ortaya çıkmıştır. Bu konuşmalardan birisi;
"Kahve de oturan Mehmet aga, evine döner. Eve girmeden önce ahırdan sesler geldiğini duyar ve ahırın kapısını açar bir de ne görsün bir genç kız ineğin sütünü emiyor. Mehmet aga bir hamleyle kızı yakalar ve üstüne sepet kapatır. Mehmet aga evine geçer ve sabah tekrardan ahıra gider sepeti kaldırdığında birde ne görsün, dün gece yakaladığı genç kız yerine yaşlı bir nine var."
Bu söylentiler böyle senelerce devam etmiştir. Bu zamana kadar gelen bocuk gecesinin şuan bize kattığı en güzel şey ise, tüm köy halkının bir araya gelip, köy meydanında tatlılar yiyerek, şenlikler yapmasıdır.
Bununla birlikte bir çok kişi bocuk gecesi için Edirne'nin Keşan İlçesine bağlı Çamlıca köyüne gelmektedir. Köy halkından aldıkları beyaz çarşafları üstlerine atarak, bütün köyü gezmeye başlarlar. Teker teker bütün evlerin kapılarını çalarak insanları korkuturlar ve şeker isterler. Bu etkinlik uzun senelerdir böyle devam etmektedir.
Eğer sizde bu etkinliğe katılmak isterseniz. Bocuk gecesi Keşan'ın Çamlıca köyüne aşağıdaki haritadan yol tarifi alarak gidebilirsiniz :)
KEŞAN ÇAMLICA YOL TARİFİ
Bocuk Gecesi Nedir? Bocuk Gecesi Ne Zaman?
Reviewed by Mehmetcan Sarıkaya
on
Aralık 30, 2018
Rating:
Post a Comment