Tarvenn CEO'su Mustafa Kopuk'tan 5 tavsiye!

Girişimciler için akıllı sermaye ile büyüme dönemini başlatan, uluslararası bir yatırım ve danışmanlık firması olan "Tarvenn Ventures and Advisors", son zamanlarda hızlı bir yükselişe geçti ve gündemde yerini almayı başardı. 

Uzun bir yolun üstesinden gelip zirvede yerini alan Tarvenn CEO'su Mustafa Kopuk, akıllı sermaye ile büyüme döneminde girişimcilere bazı tavsiyelerde bulundu. Tarvenn CEO'su Mustafa Kopuk  tarafından dikkate alınması gereken bu tavsiyeler nelermiş birlikte inceleyelim. 


Tarvenn Mustafa Kopuk 5 tavsiye


DEĞER YARATAN FİKRİNİZ DEĞİL SİZSİNİZ!


Tarvenn CEO'su Mustafa Kopuk, "En basit fikirlerin doğru ellerde büyük işler haline geldiğini unutmayın. Fikrinizin iyi olması başarılı olacağınız anlamına gelmez. Fikri hayata geçirmek ve başarılı şekilde sürdürmek değer yaratır. Kimsenin aklına gelmeyeni yaptığınız yanılgısına düşmeyin. Daha iyi yapmaya odaklanın." şeklinde girişimcilere değer yaratanın fikriniz değil siz olduğunu vurgulamıştır. 


BAHANE ÜRETMEYİN ÇÖZÜM ÜRETİN! 


Bir sorun ile yüz yüze geldiğimizde çözüm aramak yerine bahane üretmeyi tercih ederiz dimi? Genellikle durum bu şekildedir, bahane üretip, sorundan kolayca kurtulup hayatımıza kaldığımız yerden devam ederiz, oysa ki ürettiğimiz bahane değilde çözüm olsa, hayatımıza kaldığımız yerden belki de çok farklı bir şekilde devam edeceğiz. 

Nasıl yani? Bir sorun ile karşılaştığımızda bahane yerine çözüm üretirsek eğer, o ve onun gibi sorunlarında üstesinden gelebiliriz demektir. Bu şekilde kendimizin, başarımızın, çözüm odaklı birey olduğumuzun farkına varabiliriz. Kurumsal şirketler, bireylerin çözüm odaklı olmasına; kriz durumlarında, sorun ile karşılaşıldığında ne yapabileceklerine, ne alternatif çözümler üretebileceğine dikkat etmektedir. 

Mustafa Kopuk, "Olumsuzluklara değil, çözüme odaklanın. Artık patron sizsiniz. Sızlanmayın. Zorlukların olmayacağı bir serüven hayal ediyorsanız yanlış yerdesiniz. Ters giden şeyler için kimseyi suçlamayın. Çözüm odaklı olun. Zorluklara göğüs gerin, çözüm üretin, ilerleyin." cümleleri ile girişimcilere tavsiyelerde bulunmuştur. 


DİNLEYİN ÇIKARIM YAPIN VE UYGULAYIN!


Açık konuşmak gerekirse günümüzde çoğu tartışmaların ana sebebi, bireylerin birbirini dinlememesi, eleştiriye gelememesidir. Oysa ki, bireyler birbirlerini dinlese, eleştiriyi kendince kötü yöne çekmek yerine, kendinin hatalarını düzeltmek için bir fırsat olarak değerlendirse, çoğu sorunun üstesinden gelinebilir. 

Tarvenn CEO'su Mustafa Kopuk; "Sürekli sorgulayın, görüş alın, fikirlerinizi test edin. Eleştirilere açık olun, savunma yapmak yerine çıkarım yapın, son kararı sizin vereceğinizi unutmayın. Fikirleriniz çalınacak diye korkmayın. Kopyalanması korktuğunuz kadar kolaysa o fikri hemen değiştirin." cümleleri ile girişimcilere, ciddi öneme sahip tavsiyede bulunmayı ihmal etmemiştir. 

KENDİNİZİ RAKİPLERİNİ VE İHTİYAÇLARINIZI BİLİN!


"Zayıf yönlerinizin farkında olun, ekibinizi ona göre kurun. Rakiplerinizi iyi analiz edin. Öne geçmek ve şirketinizi ayakta tutmak için ihtiyaçlarınızı iyi tespit edin, iyi planlayın ve düzenli takip edin." 

Aslında toplumca, ortak sorunlarımızdan biriside budur. Kendimizi dört dörtlük sanarız. Oysa ki her insanın bir kusuru, bir hatası vardır. Asıl önemli olan bireyin kendisinde ki bu zayıflığı keşfedip onu çözmesidir. İşte birey o zaman dört dörtlük olur. 

Girişimciler özellikle bu konuda yanılgılara düşmektedir. Kendi zayıflıklarını görmezden gelir, rakiplerini küçümser, sürekli önde olmak, başarıyı elde tutmak ister. Fakat burada girişimcilerin dikkat etmesi gereken asıl şey şudur; Herkes başarıyı ister, herkes önde olmak ister, eğer hayat bir maratonsa sizin bu maratonda birinci gelebilmeniz için, Mustafa Kopuk'un dediği gibi, kendinizi, rakipleriniz ve ihtiyaçlarınızı bilmelisiniz. Ancak bu şekilde başarıyı elde edebilirsiniz. 


MÜKEMMELE ULAŞMAK İÇİN İYİDEN OLMAYIN!


Hepimiz mükemmel olmak isteriz dimi? Evet, doğru hepimiz mükemmel isteriz. Peki ya mükemmel olmak için ne yapıyoruz? Genel olarak sadece istemekle kalırız, harekete geçmeyiz veya geçmek zor gelir. Mükemmelliğin ayağımıza gelmesini bekleriz. Sizi üzmek istemem ama ne yazık ki öyle bir dünya yok :) 

Şöyle bir örnek vereyim; 

Bir futbol maçı düşünün, hangi futbolcu maç esnasında öylece durup topun ayağına gelmesini bekler? Hiçbir futbolcu böyle bir şey yapmaz dimi? Hepsi topa ulaşmak için elinden gelen çabayı gösterir. Sizde bu örnekten kendinize pay biçebilirsiniz. Mükemmele ulaşmak için beklemek yerine harekete geçebilirsiniz. 

Tarven CEO'su Mustafa Kopuk ise, "Sade düşünün, hızlı hareket edin. Mükemmele ulaşmayı beklemeyin. Yolda birçok şeyi değiştirmeniz gerekecek. Hemen başlayın, test edin, iyileştirmeler yaparak devam edin. İyileştirmelere hiçbir zaman ara vermeyin." cümleleri ile girişimcilere önemli tavsiyelerde bulunmuştur. 




Tarvenn CEO'su Mustafa Kopuk'tan 5 tavsiye! Tarvenn CEO'su Mustafa Kopuk'tan 5 tavsiye! Reviewed by Mehmetcan Sarıkaya on Nisan 06, 2018 Rating: 5

Hiç yorum yok