İş kurmak isteyen kadınlara 8 tavsiye!
Önceden erkekler çalışır, kadınlar evde ev işlerini yaparlardı. Kısacası kadınların işi ev hanımlığından ibaretti. Fakat hayat şartları değiştikçe bu durumda değişkenlik göstermeye başladı. Hayat artık eskisi kadar ucuz olmadığı için tek maaş ile ev geçindirmek zorlaştı. Kadınlarda iş hayatına atılmaya başladı.
Kadınları bu konuda gerçekten tebrik etmek gerekiyor. Hem ev işleri hem de iş hayatını yürütmek bir hayli zor olmaktadır. Fakat kadınlarımız her zorluğun üstesinden geldiği gibi bunun da üstesinden gelmeyi başarmaktadır.
Kendilerinin farkına varan kadınlarımız, bir işte çalışmak yerine neden kendi işlerini kurmak istemesinler ki? Bu farkındalık kadınlarımız için büyük bir avantaj olmuştur. Kendilerinin farkına varan kadınlarımız girişimciliğe, iş kurmaya adım atmışlardır. Fakat burada kadınlarımızın dikkat etmesi gereken bazı konular vardır.
İŞ KURMAK İSTEYEN KADINLARA 8 TAVSİYE!
1) KENDİNİZE KARŞI DÜRÜST OLMAYI ES GEÇMEYİN!
Kendimize karşı objektif olmakta zorlanırız; ancak iş hayatına giriş yapan biri olarak güçlü ve zayıf olduğunuz yönleri tespit etmelisiniz. Mümkün olduğunca güçlü olduğunuz yönlere ağırlık vermeli ve zayıf olduğunuz konularda başkalarından yardım almayı denemelisiniz.
İş hayatında A’dan Z’ye her şeye hakim olmak zorunda değilsiniz. Gerektiğinde bilgi ve becerinizin olmadığı konularda işin uzmanından yardım almak hayatını son derece kolaylaştırır. Yardım istemek, zayıflık değil; bilakis profesyonellik göstergesidir.
2) MÜŞTERİLERİNİZLE TANIŞIN!
Genellikle işin başında ki kişiler, işlerini yetkililere yaptırdığı için işi bağlayan, işin devamlılığı için gerekli olan müşterileri tanımamaktadır. Fakat bu sizi hatalara, eksikliklere sürükleyecektir.
Kime hitap ettiğinizi bilirseniz buna uygun stratejiler gerçekleştirir ve hedef müşterilerinize daha rahat ulaşabilirsiniz. Örneğin müşteri kitleniz gençlerden oluşuyorsa onların vakit geçirdiği sosyal medya platformlarını kullanabilirsiniz. Müşteri kitleniz daha olgun kişilerden oluşuyorsa daha klasik yöntemleri uygularsınız. Velhasıl, müşterilerinizin profilini iyi analiz edin.
3) İŞ HAYATI İLE ÖZEL HAYAT DENGESİNİ İYİ KURUN!
Bu konu karşılaşılan en büyük sorunlardan birisidir. Kadın olsun veya erkek olsun her iki taraf içinde özel hayat ile iş hayatı dengesini kurmak büyük önem arz etmektedir. Aksi takdirde bir çok sorun ile karşılaşabilirsiniz.
Bazıları için de kendi işini yapmak düzenli bir gelir ve bol serbest zaman anlamına gelir. Bu bağlamda iş hayatına girmeden önce nasıl bir hayat istediğinizi belirlemelisiniz.
4) SERMAYE PLANI!
Çoğu kişi iş kurmak ister fakat, sermaye bu konuda önemli bir rol oynamaktadır. Yeterli miktarda para olmadan kurulan şirketlerin pek çoğu paraları bittiği zaman iflas ediyor maalesef. Hatta şirketlerin batmasının en temel nedenlerinden biri bu. Hizmet sektöründe sabit giderler olmadığı için bu durum daha az görülüyor, ancak üretim bazlı şirketlerin kira, maaş, fatura, ekipman, sigorta gibi giderleri olduğu için makul bir süre yetecek kadar nakitle yola çıkması son derece önemli.
5) ÇEVRE EDİNİN!
İş hayatında hayatta kalmanın, kadın erkek fark etmeksizin en kritik yollarından biri network yapmaktır. Yani çeşitli meslek gruplarından kişilerle arkadaşlıklar kurmak size hiç ummadığınız fırsatlar sunabilir. Çevre yapmak, satış yapmakla da aynı şey değildir. Satış yaparken para kazanmak istersiniz. Ancak çevre yaparken daha çok kişiyle tanışmak, şirketinizin varlığını gören ve sonuç olarak büyümenize yardım edebilecek kişilerle ilişki kurmak istersiniz.
Ayrıca çevre yapmak, birilerine yalakalık yapmak demek değildir. Yalakalık yapmak, sizi insanların gözünden düşürür ve dost kazanacağınız yerde düşman kazanırsınız. Bu nedenle samimi ve karşılıklı fayda prensibine dayalı dostluk kurmaya çalışın.
6) BAŞARISIZLIKLARDAN KAÇMAYIN!
Genel olarak bir konuda başarısız olduğumuzda tekrar denemekten çekiniriz. Sebebi ise tekrar başarısız olmak korkusudur. Aslında siz başarısızlığın üstüne gitmedikçe başarı size gelmeyecektir. Aksine daha çok uzaklaşacaktır. Yaptığınız başarısızlıkları değerlendirin ve nerede hatanız olduğunu keşfedin.
Bununla birlikte içinize başarısızlık korkusu düşerse bir daha konfor alanınızdan çıkıp hayal ettiğiniz şeyleri gerçekleştirme cesareti bulamayabilirsiniz. Bu nedenle korkuyu kafanızdan atarak girişimcilik hayatınızın en önemli kararlarından birini vermiş olursunuz.
Hayatta sadece cesur hamleler yapan kişilerin başarılı olduğunu unutmayın. Hele böylesine rekabetin kızışık olduğu bir zamanda atak oynamanız, yeni şeyler denemekten korkmamanız son derece önemlidir. Korkuların, kuruntuların ve endişelerin hayallerinizi ve şirketinizi mahvetmesine izin vermeyin.
7) TEK AMACINIZ PARA OLMASIN!
Nasıl yani? Tabi ki bir iş kurarken, bir işe girişirken asıl hedeflerimizden birisi herkesin olduğun gibi para kazanmaktır. Fakat bu para kazanma duygusu, bir süre sonra gözünüzü karartabilir. Asıl hedefinizin başarı olmasını sağlayın ve para kazanma duygusunun başarının önüne geçmesine izin vermeyin. Siz zaten başarıyı hedeflediğinizde, ikinci hedefiniz olan para kazanmak zamanla gerçekleşecektir.
8) ŞÜKREDİN!
Şu an ne durumda olursanız olun, sizden daha iyi pozisyonlarda yaşayan milyonlarca insan var. Yine aynı şekilde sizden çok daha kötü şartlar altında yaşayan milyonlarca ve hatta milyarlarca insan var. Kendinizi başkalarıyla kıyaslama hatasına asla düşmeyin.
Zaman zaman iş hayatında çalkantılı süreçlerden geçilebilir ve pek çok insan böyle durumlarda bardağın boş tarafına odaklanır. Siz öyle olmayın. Sevdiğiniz işi yapıyor olmanız nedeniyle şükredin. Kimse size işe beş dakika geç kaldığınız için dırdır etmediği için şükredin. Kendi hayatınızın ipleri kendi elinizde olduğu için şükredin.
İş kurmak isteyen kadınlara 8 tavsiye!
Reviewed by Mehmetcan Sarıkaya
on
Nisan 17, 2018
Rating:
Post a Comment