Radyasyon vücutta ne kadar kalır? Zararları nelerdir?

Hepimiz zamanında okulda fen bilgisi veya kimya derslerinde maddenin hallerini, yapı taşlarını öğrenmişizdir. Kısa bir hatırlatma yapacak olursak maddenin yapı taşı atomdur. Atom ise proton ve nötrondan oluşan bir çekirdektir. Bu çekirdek etrafında dönen bir de elektronlar vardır. 




Biraz da olsa hatırladık dimi? Atom çekirdeğinde nötronların sayısı protonlardan fazla olur ise bu atom çekirdeğinde bir kararsızlık oluşur. Kararsızlık sonucunda çekirdek parçalanmaya maruz kalır. Bu parçalanma esnasında gözle göremeyeceğimiz alfa, beta ve gama ışınları ortaya çıkar. İşte bu ışınlar bizim bildiğimiz tabir ile "radyasyondur". Radyasyonu tanımlayıp biraz bilgi sahibi olduğumuza göre artık başlıktaki konumuza dönebiliriz. 


RADYASYON VÜCUTTA NE KADAR KALIR? 


Radyasyon-vücut-süre-zararHepimiz zaman zaman çeşitli nedenlerden dolayı radyasyona maruz kalmışızdır. Hatta zaman zaman değil her zaman radyasyona maruz kalıyoruz. Nasıl yani? Bizim bildiğimiz radyasyon aslında hastanelerde röntgen odalarında olmaktadır. Hani hep kapısında görürüz ya hamileler ve hamilelik şüphesi olanlar giremez. Zannetmeyin ki hamile olmayanlara, veya erkeklere bir zararı yok! 

Bizim bildiğimiz radyasyon budur. Birde bilmediğimiz radyasyonlar vardır. Bunlara aslında her gün maruz kalmaktayız. "CEP TELEFONLARI" buda bilmediğimiz radyasyon çeşididir. 

Bunu da okumanızda fayda var; 

Telefonlarımızın ne kadar radyasyon yaydığını biliyor musunuz?



RADYASYONUN VÜCUTTA KALMA SÜRELERİ 


  • Diş röntgeninde, 1 gün 

  • Çene dahil diş röntgeninde, 7 gün 

  • Çift taraflı göğüs röntgeninde, 12 gün 

  • Mammogram'da, 7 hafta 

  • Omurga röntgeninde, 6 ay 

  • Kafa tamografisinde, 8 ay 

  • Omurga CT Scan'ında, 2 yıl 

  • Kolon CT Scan'ında, 3 yıl 

  • Karın-batın CT Scan'ında, 3 yıl, 

  • Kalp CT Scan Anjiyos'unda  4 yıl,

  • Tekrarlanan karın-batın CT Scan'ında,7 yıl 

  • PET ve CT Scan'ında ise, 8 yıl

Gördüğünüz üzere radyasyon o kadar da hafife alınacak bir şey değilmiş. Açıkçası insanlar genellikle "aman bir röntgen çekildim ne olacak o kadarcık radyasyondan" diyor. Ne yazık ki bu kadar süre vücutta kalan radyasyon iyi bir nedenden dolayı kalmıyordu dimi? Peki ne gibi zararları vardır bu radyasyonun birlikte inceleyelim. 


RADYASYONUN ZARARLARI 


Vücuda maruz kalan radyasyon çoğalmaya ardından da yine parçalanarak yayılmaya başlarlar.Işınlar canlı bir organizmanın içinden geçtiğinde canlının yapısını teşkil eden DNA sarmalında kırılmalara ve düzensiz bozulmalara sebep olur. DNA yapısının bozulması demek hücrelerin ya ölmesi yada saçma sapan çoğalmalara sebep olması demek.Ölen hücreler zamanla vücudun tamamını etkileyip organ yetmezliği ile ölümle sebep olabilmektedir. Yada hücre yapısındaki bozulma sebebi ile sizi kansere yakalatır. 



RADYASYONDAN NASIL KORUNURUM?
 


Bu kadarına zararlı bir ışından, yani radyasyondan nasıl korunurum diye düşünmek çok doğal. Fakat şöyle bir gerçek var radyasyondan korunmanın bir yolu, bir çözümü maalesef ki yok. Yani tamamen korunmamız için bir teknoloji veya bir ilaç herhangi bir şey henüz geliştirilmedi. 

Yapılabilecek en güzel şey ise, radyasyondan, radyasyon yayan aletlerden uzak durmaya, mesafeli olmaya çalışmak olacaktır. En azından vücuda maruz kalan radyasyon miktarını azaltmış olursunuz.  

Radyasyon vücutta ne kadar kalır? Zararları nelerdir? Radyasyon vücutta ne kadar kalır?  Zararları nelerdir? Reviewed by Mehmetcan Sarıkaya on Mart 23, 2018 Rating: 5

Hiç yorum yok