Çocuğunuza yüksek sesle bağırmanın zararları!
Hayatımızın en değerli parçalarını çocuklar oluşturmaktadır. Çocuklar geleceğimizin teminatıdır dimi? Fakat zaman zaman çocuklarımıza yaptığı yaramazlıklardan, söylediği laflardan dolayı kızarız. Kızmanın dozunu ise kaçırdığımız zamanlarda olmaktadır. Bağırma teşebbüsünde bulunuruz. Hiç birimiz yetişkin olarak doğmadık, çocuk olarak dünyaya geldik ve bütün çocuklar gibi küçük yaramazlıklar yapmışızdır.
Bu yaramazlıklar sonucun da çocuklara bağırıldığında aslında sadece çocuğu susturmuş olmuyoruz. Onun ardından bir sürü sorunu getirmiş oluyoruz. Peki nedir bu sorunlar gelin birlikte bakalım.
ÇOCUĞUNUZA YÜKSEK SESLE BAĞIRMANIN ZARARLARI
GECE KORKULARI BAŞLAR
Çocuklar, genellikle geceleri tek yatmak istemez. Fakat bunun neden olduğunu hiç sormayız. Küçüktür korkuyordur der geçeriz. Durum ne yazık ki sadece bundan ibaret değil. Çocukların küçük yaşlarda yüksek sese karşı algıları biraz zayıftır. Bu yüzden yüksek ses duyduklarında kulaklarını tıkarlar. Bu korktuğu anlamına gelir. Bu yüzden çocuğunuza bağırmak yerine konuşmayı tercih etmelisiniz.
ÖZGÜVENİNİ KAYBEDER
Bildiğiniz üzere özgüven doğuştan kazanılan bir yetenek değildir. Özgüven sonradan kazanılmaktadır. Çocuklar genel olarak çekingen olmaktadır. Çocuk, özgüven kazanımı için ailenin desteğini bekler. Bu beklenti karşısında çocuğunuza bağırırsanız eğer çocuk özgüvenini tamamen kaybedecektir.
TAKINTILI VE TEDİRGİN OLUR
Çocuklar, küçük yaşlarda her şeyi öğrenmek için sorular sorarlar. Bazen defalarca kez aynı şeyi sorsalar bile her defasında cevaplamanız gerekmektedir. Anne babalar bazen bu durumdan bıkkınlık yaşadığı için çocuğun sorduğu sorulara bağırarak cevap vermektedir. Bu bağırmalar sonucunda çocuğun bilinç altında soru sormaktan çekinme olayı başlayacaktır. Tedirgin olacaktır.
ÖFKELİ BİR BİREY OLARAK YETİŞİR
Çocuğunuza her bağırdığınız da onu susturup üste çıkıyor olabilirsiniz. Bu durum bir noktaya kadar böyle devam eder. Sebebi ise çocuk küçük yaştan itibaren sürekli içine atmaya başlar. Öfkesini bastırmaya çalışır. Bir zaman sonra artık öfkesini kontrol altına alamayıp size karşı gelebilir. Çocuğunuzun size karşı gelmesini istemiyorsanız eğer bağırmak yerine az önce de dediğim gibi konuşmanızı tavsiye ederim.
KENDİNİ İFADE EDEMEZ
Çocuğunuz aslında size bir şey anlatmaya çalışıyor olabilir. Anne babaların olaya bir de bu gözle bakmasını tavsiye ederim. Çocuğunuza bağırdığınız için size anlatmak istediğini anlatamayabilir. Bu sefer çocuğunuz içine kapanık bir birey olarak büyür ve kendini ifade etmekte zorluklar yaşayabilir.
BAŞARISINI ETKİLEYEBİLİRSİNİZ
Çocukların bu kadar çok soru sormasının nedeni sizce nedir? Küçük olduğu için mi sizce? Yoksa öğrenmek istediği için mi? Bence öğrenmek istediği için, çocuklar küçük yaşta olduğu için bilgiye açtırlar. Meraklı olmalarının sebebi bilgi ihtiyaçlarıdır. Fakat siz bağırıp bu duruma müdahale ederseniz. O zaman çocuğunuzun bilgi algısını, öğrenme yetisini zayıflatabilir, başarısını etkileyebilirsiniz.
SONUÇ
Her aile çocuğunu son derece mükemmel şekilde yetiştirmek, çocuğu ile övünmek gurur duymak ister ama bunun olması için bazı şeylere dikkat etmez. Onun için ailenin kendine çeki düzen verip dikkat etmesi gerekmektedir.
Bunlara dikkat ettiğiniz sürece çocuğunuzu son derece mükemmel yetiştirebilirsiniz. Başarısını, hafızasını, davranışlarını olumlu yönde etkileyebilirsiniz. Ekstra bir tavsiye vermek istiyorum. Çocuğunuzun hafızasını güçlendirmek için dikkat etmeniz gereken bazı şeyler vardır. Bunların neler olduğunu öğrenmek için TIKLAYINIZ.
Çocuğunuza yüksek sesle bağırmanın zararları!
Reviewed by Mehmetcan Sarıkaya
on
Mart 05, 2018
Rating:
Post a Comment