Kapalı Olduğu Halde Elektrik Harcayan Aletler!

kapalı alet elektrik harcamak

Genellikle elektronik aletleri kapattığımız da elektriğini kesmiş olduğumuzu zannederiz. Fakat bu durum böyle değildir.Elektriğini kestiğimizi zannettiğimiz aletlerin elektrik akımı devam etmektedir. Bu elektrik akımları sonucu olarak yıllık zarara sürükleniriz. Peki kapalı olduğu halde elektrik harcayan aletler nelerdir? Bunu nasıl önleyebilir nasıl tedbir alabiliriz? Elektrikten nasıl tasarruf sağlayabiliriz? 


Kapalı Olduğu Halde Elektrik Harcayan Aletler! 


TELEFON 

kapalı alet elektrik harcamak

Artık günümüzde herkes bir telefon sahibi. Elimiz ayağımız olan en önemli iletişim aracı olan telefonlar, nasıl oluyor da kapalı olduğu halde elektrik harcıyor? Telefonlarımızı malum şarjı bittikçe şarj ediyoruz. Hatta geceden şarja takıp uyuduğumuz oluyor. Bu tabi ki de bir sorun teşkil etmektedir. Telefonlarımızın şarjı %100 olduğu halde elektrik harcamaktadır

Zannetmeyin ki telefonlarımızın şarjı %100 olduğunda elektrik akımını kesiyor. Ne yazık ki böyle bir durum söz konusu değildir. Hatta şarjda ki telefonların patlamasının sebebi de budur. Şarjı tam olduğu halde prizde takılı olduğu sürece elektrik akımı yapmaktadır. Bu akım sonucunda ise batarya ısınmakta fazla ısıya maruz kalan batarya ise patlamaktadır. Telefonlar şarjda olduğu sürece, günlük olarak 1.2W elektrik harcamaktadır. 

TELEVİZYON KUMANDASI 

kapalı alet elektrik harcamak
Hiç aklınıza gelir miydi televizyon kumandasının elektrik harcadığı. Sonuçta oda bir teknolojik alet peki prize takılı olmayan bir şey nasıl elektrik harcayabilir ki? Elektrik harcaması denilince aklımıza hemen prizler gelmektedir. Fakat elektrik öyle bir şey ki güç kaynağı bulduğu anda tüketmeye başlar. 

Televizyon kumandasının güç kaynağı da piller olmaktadır. Piller devamlı olarak kumanda da takılı bulunmaktadır. Piller ne zaman biterse o zaman değiştiririz. Fakat piller çok fazla da dayanmamaktadır. Bunun nedeni ise az önce söylediğimiz gibi pillerin devamlı olarak kumanda da takılı olmasıdır. Sürekli bir enerji döngüsü vardır. Bu enerji döngüsü pilleri tüketmektedir. Size zararı ise yıllık olarak 75 TL ile 113 TL arasında olmaktadır. 

TELEVİZYONLAR 

kapalı alet elektrik harcamak

Genel olarak akşamları yoğun olarak kullanılan teknolojik aletlerdir. Gündemi, dizilerimizi takip ettiğimiz bu teknolojik alet. Bize neredeyse yıllık olarak bir kumanda bili kadar zararı vardır. Bu zarar aylara bölünüp elektrik faturamıza yansımaktadır. 

Televizyonumuz kapalı olduğu halde elektrik tüketmeye devam etmektedir. Bunun nedeni ise sürekli olarak prize takılı olmasıdır. Oysa ki biz şöyle zannederiz "bastım kapatma tuşuna, kapandı ne elektrik tüketecek kapalı işte" gibi bir düşüncemiz olur. Fakat televizyonumuza elektrik geldiğini belli eden bir ışık vardır. Televizyonun altında bulunmaktadır. Kırmızı veya mavi bir ışık (televizyonun modeline, markasına göre ışık rengi değişiklik gösterebilir.) İşte o ışık bizim yıllık olarak ödediğimiz elektrik faturalarının 115 TL - 120 TL 'sini oluşturmaktadır. 

LAPTOP 

 kapalı alet elektrik harcamak
Artık neredeyse telefon gibi her bireyin sahip olduğu bir diğer teknolojik alet ise Laptop olmaktadır. Laptop bataryasını şarj etmek için prize takarız. Bu teknolojik alette de telefon-batarya mantığı vardır. Fakat laptop biraz daha fazla enerji tüketmektedir. 

Bataryası dolduktan sonra prizden çıkartıyoruz. Ve yine her zaman olduğu gibi elektrik kullanımının kesildiğini zannediyoruz. Üzülerek söylüyorum ki elektrik kesilmiyor. Bataryaya doldurduğumuz enerji laptop içerisinde bir döngü halini almaya başlıyor. Uyku moduna aldığımız bilgisayarlarımız da enerji tüketimine devam etmektedir.  Bu durum zaman zaman bataryalarımızın ömrünü tüketmektedir. Bu yüzden tavsiye olarak uyku moduna almak yerine bilgisayarlarınızı kapatmayı tercih edebilirsiniz.


ZAMANLAYICISI OLAN TEKNOLOJİK ALETLER

 kapalı alet elektrik harcamak
Bir çok teknolojik alette artık bu zamanlayıcılar bulunmaktadır. Tabi ne kadar güvenilir orası tartışılır bir konudur. Örneğin; çamaşır makinelerinde, bulaşık makinelerinde, fırınlarda ekstra bir özellik olarak sunulan zamanlama mekanizması bulunmaktadır. 

Zamanlayıcı mekanizmasının çalışması için bu teknolojik aletlerin prize takılı olmasıdır. Prize takılı olduğu halde zamanlayıcısı kurulu ise ekstra bir enerji tüketimi söz konusu olmaktadır. Yıllık olarak elektrik faturanıza yansıyan bu enerji tüketiminin maliyeti ise 430 TL civarında olmaktadır. 

PRİZLER

kapalı alet elektrik harcamak

Prizler de çoğu teknolojik aleti takılı olarak bırakırız fakat bu hem oldukça zararlı ve tehlikeli hem de enerji tüketimi fazla olmaktadır. Bunun için fişleri prizler de bırakmamanızı tavsiye ederim. Bunları uyguladığınız sürece bütçeniz de ciddi bir rahatlama olduğunu göreceksiniz.




Kapalı Olduğu Halde Elektrik Harcayan Aletler! Kapalı Olduğu Halde Elektrik Harcayan Aletler! Reviewed by Mehmetcan Sarıkaya on Şubat 03, 2018 Rating: 5

Hiç yorum yok