Çocuğunuzun hafızasını güçlendirecek tavsiyeler!

Çocuklar, çocuklar.. hayatımızda ki en değerli varlıklardır dimi? Çocuklar geleceğimizin teminatıdır. Hayat mücadelemizi ne için veririz? Ne için çabalarız, ne için yaşam mücadelesi veririz? Bence bunun cevabı "iyi bir gelecek" içindir. Bu iyi bir geleceğin içinde en başta aile, huzur, mutluluk ve kariyer gelmektedir. O kadar şeyin en başında aile gelmektedir.

Ailemizin ise en değerli parçaları çocuklarımızdır. Çocuklarımız için çalışır, güzel bir geleceğe sahip olmaları için ise anne babalar ellerinden gelen her şeyi yaparlar. Fakat günümüzde bu durum biraz değişkenlik göstermektedir. Bu durumun değişkenlik göstermesinin sebebi ise teknoloji çağında yaşıyor olmamızdır. Anne babalar çocuklarla ilgilenmemekte, çalıştıkları için, yorgun oldukları için ne yazık ki çok ilgi gösterememektedir.

İlgisiz kalan çocuklar ne yapacağını şaşırmaya başlamaktadır ve bu durum ilerledikçe çocukta bazı sorunlara yol açmaktadır. Bunun için çocukları teknolojiden biraz uzak tutmak ve bunu kontrol etmek gerekmektedir. Bunun nasıl yapacağınız da eğer bir fikriniz yok ise;

TEKNOLOJİNİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ ve

ÇOCUKLARINIZI TEKNOLOJİDEN KORUMANIN YOLLARI adlı yazılarıma bakıp fikir sahibi olabilirsiniz.

Çocuklarda belirgin sorunlardan birisi ise hafıza ve beyin gelişimi sorunlarıdır. Bu sorunları nasıl çözebiliriz. Birlikte inceleyelim.


çocuk hafıza tavsiye


ÇOCUĞUN HAFIZASINI GÜÇLENDİRECEK TAVSİYELER



ÇOCUĞUNUZUN OKUDUKLARINI ÖZETLEMESİNİ İSTEYİN


Teknoloji çağında yaşadığımız için ne yazık ki kitap okuma alışkanlıkları kaybolmaya, körelmeye doğru ilerlemektedir. Bunu önlemek için ise çocuğunuza kitap okuma alışkanlığı kazandırmaya çalışmalısınız. Örneğin geceleri yatmadan önce birer veya ikişer sayfa kitap okutabilirsiniz. Bu sayfa sayılarını zamanla arttırabilirsiniz.

Bunun bir alışkanlık haline dönmesi istiyorsanız, hiç bir zaman zorlama yapmayın. Kitap okumasına zorlarsanız eğer çocuğunuz kitap okumaktan uzaklaşacaktır. Bunun olmaması için ise, çocuğunuzun ilgisini çekebilecek kitaplar okumasını sağlayabilirsiniz. Okuması bittikten sonra ise kısaca özetlemesini isteyebilirsiniz. Bu şekilde çocuğunuzun hafızasını güçlendirmek için bir adım atmış olabilirsiniz.



ÇOCUĞUNUZUN ZİHNİNDE ÖYKÜ - OYUN İLİŞKİSİ KURMAYA YARDIMCI OLUN


Çocuğunuzun öğrenmesi gereken bir çok şey vardır. Bunları elbette tek başına öğrenemez. Öğrenmenin en güzel yolu akılda kalıcı bir yol bulmaktır. Çocuğunuzun öğrenmesi gereken şeyleri zihninde bir oyuna ve öyküye dönüştürmesini isteyebilir ve çocuğunuza eşlik edebilirsiniz.



ÇOCUĞUNUZUN ÖĞRENDİĞİ KONULARIN TEKRARINI SİZE ANLATMASINI İSTEYİN


Çocuklar aslında öğrendikleri şeyleri kolay kolay unutmazlar ama siz yine de çocuğunuzun hafızası için öğrendiği konuları size tekrar etmesini isteyin. Öğrendiği konular hakkında sorular sorup hafızasını pekiştirip, akılda kalıcılığını sağlayabilirsiniz.



ÇOCUĞUNUZUN İKİ ELİNİ KULLANMASI İÇİN PRATİK YAPIN


Herkesin sık olarak kullandığı bir eli vardır. Sağlak ve solak olmak üzere ikiye ayrılırız. Kimi insanlar iki elini de kullanabilir. Bunu yapmanın ne yararı olacak diye düşünebilirsiniz. Fakat bildiğiniz üzere beynimiz iki bölümden oluşmaktadır. Doğamız gereği bir bölümü daha fazla kullanmaktayız. Bunun sebebi alışkanlıklardan ve benzeri şeylerdendir. Örneğin sağ elimizle yaptığımız işleri sol elimizle yapmaya başladığımızda beynimiz buna bir tepki gösterecek ve hücrelerin daha aktif çalışmasını sağlayacaktır. Hafızamıza da ciddi derece etkilemektedir. Bunun için çocuğunuza diğer elini kullanması için pratik yaptırabilirsiniz.



ÇOCUĞUNUZ EDİNDİĞİ YENİ BİLGİLER SONRASINDA UYUMASINA TEŞVİK EDİN


Gün içinde bir çok şey öğreniriz. Bu öğrenimler ne yazık ki hepsi akılda kalmamaktadır. Örneğin katıldığınız bir dersi veya konferansı veya bir semineri düşünün ilk yirmi dakika zihnimiz açık ve odaklanmış durumdadır. İlk yirmi dakikadan sonra yavaş yavaş algımız kapanmaktadır. Uyku ve mayışma haline bürünürüz. Bundan sonrasında ise beyninizi daha fazla yormak yerine güzelce dinlenip uyusak akılda kalıcılığı artmış hafızanız güçlenmiş olacaktır.

Bunları göz önünde bulundurarak çocuğunuzun edindiği bilgiler sonrasında uyumasını teşvik edebilirsiniz. Bu şekilde çocuğunuzun hafızasının güçlenmesine yardımcı olabilirsiniz.



ÇOCUĞUNUZLA POLİSİYE OYNAYIN


Nasıl yani? Hemen açıklık getirelim Zaman zaman geçmişe yönelik ne yaptığımızı, ne yediğimizi, nerede olduğumuzu, hatırlamakta güçlük çekmekteyiz. Bunun sebebi ise hafızamızın körelmiş olmasındadır. Çocuğumuz da bunun olmaması için, çocuğunuza dün akşam ne yemek yedik? Neredeydik? Şu saatte ne yapıyorduk? ve benzeri geçmişe yönelik sorular sorup hafızasını canlı tutabilirsiniz.



OYUN YERİNİN AÇIK HAVA OLMASINI SAĞLAYIN


Günümüz çocukları ne yazık ki açık hava yerine kapalı havaya maruz kalmaktadır. Gerek okullarda, gerek evlerde çocukların oynamak için pek alanı olmamaktadır. Bunun için çocuğunuzu açık alanda oynamaya teşvik etmelisiniz. Bu şekilde çocuğunun beyninin oksijen ihtiyacını gidermiş olacaksınız. 



ÇOCUĞUNUZUN HAFIZASI VE BEYİN GELİŞİMİ İÇİN GEREKLİ BESİNLERİ KARŞILAYIN 


Bildiğiniz üzere vücudumuzun gerekli besin ihtiyaçları vardır. Aynı şekilde organlarımızın da gerekli besin ihtiyaçları vardır. Hafıza ve beyin gelişimi için gerekli besinler ceviz, balık, omega 3, balık yağı ve benzeri vitaminleri içeren besinler olmaktadır. Çocuğunuza küçüklükten eğer bu gibi besinler ile yetiştirirsiniz hafızasını ve beyin gelişimini korumuş olursunuz. 


Çocuğunuzun hafızasını güçlendirecek tavsiyeler! Çocuğunuzun hafızasını güçlendirecek tavsiyeler! Reviewed by Mehmetcan Sarıkaya on Şubat 28, 2018 Rating: 5

Hiç yorum yok